Blogg

Upplandsmästaren

2020-02-09

Igår var vi i Gimo på Upplandsmästaren Ingrid, Fedora, Cilia och jag. Det är en tävling som är öppen för valpar som blivit BIRvalp, vuxna som blivit BIR eller BIM och veteraner som blivit BIRveteraner på en officiell utställning året före och vars ägare tillhör Upplands Kennelklubb.

De kriterierna uppfyllde både Fedora och Cilia så Ingrid och jag tog chansen att få en trevlig eftermiddag med tävling, mat och umgänge med människor som har andra raser än pudel. 

Tävlingen går till så att hunden ges ett nummer och får genom lottning sedan möta en medtävlare i en utslagstävling. Cilia mötte en isländsk fårhund, vann och gick vidare till nästa heat där hon blev utslagen av en borderterriervalp som sedan blev mästare bland valparna.

Fedora klarade sig genom tre heat och blev i det fjärde utslagen av en lapphund som också den slutade som mästare, fast i den vuxna klassen.

Jag var väldigt stolt över båda flickorna och deras uppträdande! Cilia blev tyvärr skrämd när vi var på väg in i ringen av en borderterrier som fick ett utbrott. Jag försöker alltid se till att undvika för nära kontakt med upphetsade hundar, men såg inte den här som satt i en bur. Tack och lov hämtade hon sig men hon blev onödigt uppmärksam på omgivningen när vi gjorde entre i ringen. Köttbullarna hjälpte henne att bryta stämningen så hon tyckte nog ändå efter någon minut, att det var helt ok att få visa alla vilken söt liten hund hon är!

Fedora tycker det är väldigt roligt med den här snabba bedömningen, folk runt ringen som applåderar och feststämningen. Den här sortens tävlingar är mycket mer i hennes smak än att springa runt många varv i en ring och kanske bli tvungen att stå och vänta flera minuter!

Här bestämmer sig domaren väldigt snabbt eftersom tävlingen bör avklaras inom ca 2 timmar och det var 18 valpar, 10 veteraner och 44 vuxna som skulle mötas i ringen.

Alla hundar var högt meriterade så konkurrensen var väldigt hård!

Ingrid och jag har varit på den här tävlingen flera år och tycker det är ett roligt avbrott i vardagen så här i februari när det inte händer så mycket annat.

Idag ser jag fram emot en lugn söndag där jag ska ut med hundarna efter att ha borstat igenom pälsarna på Fedora och Cilia och återställt dem till vardagen igen.