Bakgrund

Som skoltrött 16-åring ville jag arbeta med hundar. Jag sökte och fick, arbete som kennelflicka hos Vivian och Stig Ahlberg i Rimbo. På Rilanda, som är gårdens namn, fanns airedaleterrier och mellanpudlar.

Det var pudel som blev min ras.

Eliza, Vivihills Minerva Noon, föddes i december 1970 och hon blev min första hund. Hon hade en valpkull, men jag hade inte möjlighet att behålla någon valp då, utan köpte 1974 en systerdotter till henne, Feliz Cachorra, kallad Catja. Uppfödare var Ann-Sofi Phiel.

Catja blev min stamtik och finns bakom många av mina hundar.

Jag hade förmånen att få arbeta hos så erfarna uppfödare som Vivian och Stig och fick därigenom möjlighet att lägga en grund till hundar, utställning och uppfödning som jag sedan kunde bygga vidare på.

Eliza hade sin kull 1973, och Catjas första kull föddes 1977. I den kullen var det 3 valpar som ställdes ut  och erövrade championtitlar, däribland Ch Cachas Fix-It-Today ägd av Maja Grecke, 1980-års vinstrikaste mellanpudel (utställning).

Pudel är en väldigt allsidig ras. De trivs i många olika sammanhang, som promenadsällskap, tränade lydnadshundar, arbetande som viltspårhundar, på agilitybana och i utställningsringen.

Jag hamnade med mina hundar i utställningsringen. Klippning och pälsvård har alltid fascinerat och inspirerat mig. Jag satt i timmar och tittade på när Vivian klippte sina pudlar och jag ägnade mycket tid åt att studera olika frisyrer i böcker, på utställningar och i tidningar. Utställningsklippning har sitt mode vid olika tider, även om pudeln under pälsen i möjligaste mån skall följa en rasbeskrivning som sällan skrivs om.

 

 

På promenad.